Servetten Vouwen

  35 vouwtips

  Tafeletiquette

  Wanneer u een diner organiseert, is het opmaken van een mooi gedekte tafel een belangrijk begin. Zeker als u meerdere gangen serveert. Er zijn een aantal algemene regels voor de tafeletiquette die u hierbij in acht kunt nemen. Deze worden natuurlijk ook gehanteerd in gerenommeerde restaurants en hotels.

  Tafellinnen en tafeldecoratie

  Het is allereerst van belang dat u uw tafel dekt met een wit of licht gekleurd en vooral schoon tafelkleed. Zorg er ook voor dat u bij de aankleding passende servetten heeft zodat alles een harmonisch geheel vormt. Als u uw tafel te druk opmaakt met items of door teveel kleuren te gebruiken krijgt het eten niet de aandacht die het verdient. Bij feestelijke gelegenheden zoals Pasen of Kerst is het aardig om met bijpassende kleuren en dessins te werken en speciaal aandacht aan de kleur te besteden. Zo zorgt u in de basis voor een feestelijke sfeer aan tafel.

  Tafel dekken  

  Borden

  Het bord plaatst u per zitplaats in het midden. U kunt bij meerdere gerechten beginnen met een onderbord of met het bord voor het hoofdgerecht. Bovenop het onderbord worden de kommen en borden geplaatst voor de diverse gerechten zoals u die gaat serveren. Het bord wordt op ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand geplaatst. Links van het bord, boven de vorken plaats u het bord dat gebruikt wordt om toast of brood op te plaatsen dat bij de gerechten wordt geserveerd. Eventueel kan hierop overdwars een botermesje worden geplaatst met de snijkant naar linksonder. Ook kan er eventueel een bordje of bakje geplaatst worden voor salade. Dit kan op dezelfde wijze. Borden waarop warme gerechten worden geserveerd kunnen voorverwarmd worden in heet water, magnetron of oven. Hierdoor blijven de gerechten langer op temperatuur en zo verblijdt u uw gasten. Voor een mooie collectie borden adviseren we de

  Glazen

  Afhankelijk van de wijn die u schenkt kiest u de passende glazen. Glazen voor witte wijn zijn altijd kleiner dan die voor rode wijn. Glazen worden altijd achter het bord geplaatst. Op de hoogte van het eerste mes en dan naar links en iets achter het eerste geplaatst. Ook glazen kunt u het beste nog even schoonvegen met een droge doek. Hiedoor haalt u vervelende vingerafdrukken van de glazen af.

  Bestek

  Het bestek wordt neergelegd van binnen naar buiten. Dit betekent dat het bestek voor het hoofdgerecht het dichtst bij het bord komt te liggen en het bestek voor het voorgerecht ligt verder naar buiten. Aan de linkerkant van het bord wordt de vork gelegd. Aan de rechterkant worden het mes en de lepel gelegd. De messen worden altijd neergelegd met de snijkant naar het bord. Lepels worden met de bolle kant naar onderen neergelegd. Poeleer het bestek voordat u het neerlegd nog even met een doek. Zo heeft u geen vingerafdrukken op het bestek en blinkt het mooi.

  Servetten

  De servetten worden in een servetring links van het bestek geplaatst of rechthoekig gevouwen. Eventueel kunt u er ook voor kiezen om de servetten op een mooie manier te vouwen en deze op de borden te plaatsen.

  Kaarsen

  Dinerkaarsen horen niet te druipen en kaarsvet op de tafel achter te laten. Hiervoor kunt u de tafelkaarsen in een goede kandelaar zetten of kunt u stompkaarsen op een onderzetter zetten.

  Bent u op zoek naar niet druipende dinerkaarsen, dan adviseren wij u Gouda Kaarsen. Bij vanKaarstotServet kunt u eenvoudig en voordelig de Gouda Gotische en Kroonkaarsen kopen. Door het gebruik van stearine, hoogwaardige paraffine en een perfecte pit walmen en druipen deze kaarsen niet.

  Desert

  Het dessertbestek ligt boven het bord, horizontaal ten opzicht van het bord.. Is er bij een desert een mes nodig, dan wordt het mes met het snijvlak naar links achter het bord geplaatst en wijst het heft van de vork naar links. Indien voor het dessert een vork en lepel nodig zijn, ligt de vork, met het heft naar rechts, direct achter het bord en daarachter de lepel met het snijvlak naar rechts.

  Opdienen en afruimen

  Vanaf links van de gast worden borden met gerechten opgediend, met uitzondering van soep. Soep wordt altijd vanaf rechts geserveerd. Het inschenken van wijn en andere dranken vindt altijd plaats vanaf de rechterkant van de gast evenals het afruimen van lege borden, glazen en bestek.