Servetten Vouwen

  35 vouwtips

  Tafel Dekken

  Het tafel dekken verdient bij bepaalde gelegenheden net even wat meer aandacht. Voor het kerstdiner of ander officiëel etentje wil je natuurlijk een mooi gedekte tafel kunnen presenteren. 

  Hier volgt een beschrijving voor een koninklijk gedekte tafel.

  Het couvert 

  Voor het tafel dekken maak je een keuze voor een uitgebreid couvert of een standaardcouvert. Het woord couvert komt uit het Frans en omvat alles wat op tafel staat voordat de gerechten worden geserveerd. Het gaat hierbij om het bestek, glazen, servetten en een deel van het servies. Een standaardcouvert wordt gebruikt voor een maaltijd met soep, hoofdgerecht en dessert en bestaat uit de volgende items: groot mes, grote vork, soeplepel, dessertvork, dessertlepel, wijnglas, waterglas en servet. Per gast één item.

  Worden meer gangen gereserveerd, waarbij ook steeds een andere wijn wordt geserveerd, dan houdt het couvert het volgende in: groot mes, klein mes, vismes, soeplepel, grote vork, kleine vork, dessertvork, dessertlepel, broodbordje met broodmesje, glas voor witte wijn,  glas voor rode wijn, servet, onderbord. Per gast van elk 1 item.

  Onderkleed en tafellaken 

  Om te beginnen leg je eerst een onderkleed op tafel, dit dempt en houdt het tafellaken en de tafel vrij van kringen. Alles op tafel staat nu een stuk steviger en je tafellaken ligt ook strakker. Gebruik daarna een schoon, gestreken en strak gevouwen linnen tafellaken, liefst in het wit of andere lichte kleur. Aan alle kanten dient het kleed ten minste 30 centimeter over te hangen. De middenvouw ligt met de bolle kant naar boven. Bij een ronde tafel komen de punten van het tafellaken boven de poten. 

  De onderborden

  Met het plaatsen van de onderborden kun je een ruwe tafelschikking maken. Afhankelijke van de ruimte reken je ongeveer 75 centimeter vanaf het midden van elk bord tot het volgende bord. Zorg dat iedereen makkelijk plaats kan nemen. Controleer of er geen stoelen voor tafelpoten staan. De onderborden horen op ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand en recht tegenover elkaar.

  De glazen

  Als je meerdere wijnen bij het diner schenkt, komt het wijnglas voor het hoofdgerecht recht achter de punt van het grote mes. Het kleinere glas voor de witte wijn staat daar schuin (met een hoek van 45 graden) voor, het (eventuele) champagne glas schuin (ook weer met een hoek)

  achter. Het glas dat het eerst gebruikt gaat worden, staat het dichtst bij de gast. Voor mooie glazen adviseren wij de Gusta glazen

  Het bestek

  Je legt het bestek van binnen naar buiten neer. Dus het bestek voor het hoofdgerecht het dichtste bij het onderbord. Voor een uitgebreid diner dek je maximaal vier bestekken in, meer wordt onoverzichtelijk. Serveer je dus meer gangen, dan leg je het bestek daarvoor tijdens de maaltijd nog bij. Begin met het grote mes en de grote vork, evenwijdig aan het bord, en zorg ervoor dat deze precies naar het bestek aan de andere kant van de tafel wijst. Het mes komt rechts, met de snijkant naar binnen, de vork links. Daarna werk je naar buiten toe: vismes, soeplepel (bolle kant beneden) en het kleine mes. Links komen de vorken. Voor het oog ziet het er beter uit als je de tweede vork iets naar achteren legt. 

  Als laatst leg je het dessertbestek overdwars achter het onderbord. Heb je voor het dessert zowel lepel en vork nodig, dan ligt de vork direct achter het bord en de lepel daar weer achter. Het heft van de vork wijst naar links en die van de lepel naar rechts.  

  Het broodbordje en botermesje 

  Het broodbordje komt altijd links van het bord, iets naar achteren geschoven. Het botermesje ligt op de rechterhelft van dat bordje, met de snijkant naar links. Het ligt evenwijdig aan het grote mes rechts. 

  De servetten

  Gebruik servetten die passen bij de gelegenheid. Ze liggen links van de vork, rechthoekig gevouwen of in een servetring gestoken. Je kunt ze

  ook in een mooie vorm vouwen en op het bord plaatsen of in een wijnglas steken. Wilt u online servetten kopen? Dan raden wij u

   VanKaarstotServet aan.

  Garnituur en tafeldecoratie

  Zet zout en peper op tafel, en eventueel een naamkaartje. Ook een officiële menukaart geeft extra cachet aan het geheel. De versiering op tafel moet passen bij het soort bijeenkomst en de gelegenheid en is nooit te overdadig. In ieder geval niet zo dat gasten die tegenover elkaar zitten elkaar niet meer kunnen zien. Wil je bloemen op tafel zetten, dan gebruik je dus lage vazen of vlakke schalen. En uiteraard gebruik je geen sterk geurende bloemen die het eten kunnen overstemmen. Zet je kaarsen neer, dan doe je hetzelfde: laat ze het zicht niet belemmeren.

  Zet ze stevig neer. Voor het hele assortiment Bolsius & Gouda kaarsen raden wij u deze kaarsenwinkel aan.

  Kort overzicht voor het dekken van bestek, glazen en toastbordje

  Voor het tafel dekken van messen en lepels geldt:

  Aan de rechterzijde van het bord of servet, de snijkant van het mes naar binnen
  en de bolle kant van de lepel op tafel en allebei aan de rand van de tafel.

  Voor het tafel dekken van vorken geldt:


  Aan de linkerzijde van het bord of servet, de eerste vork aan de rand van de tafel,
  de tweede verspringend naar boven.

  Voor het tafel dekken van glaswerk geldt:

  Boven de punt van het mes komt het wijnglas te staan.
  Een tweede wijnglas komt schuin rechts onder het eerste glas te staan.

  Wanneer drie glazen worden opgedekt, komt het derde glas schuin linksboven het eerste glas te staan.
  Ook kunnen de drie glazen in een driehoek worden neergezet.

   
  Voor het tafel dekken van het toastbordje geldt:


  Links van de vorken en op gelijke hoogte met het servet of bord.
  Wanneer toast en boter apart worden geserveerd, ligt op het bordje nog een
  mesje met de snijkant naar links.

  Voor het tafel dekken van bestekken voor nagerechten geldt:

  Aan de bovenkant van het bord of servet.