Servetten Vouwen
35 vouwtips
Servetten Vouwen35 Servetten VouwtipsTafel dekkenTafeletiquetteTafelmanierenCollage ServettenTip ons & Links
Tafelmanieren


Een aantal basis tafelmanieren om het dineren ordentelijk te laten verlopen.

Beginnen met eten

Het is niet altijd nodig om te wachten met eten totdat iedereen zijn of haar eten opgediend heeft gekregen. Het gaat hierbij om de warme gang die wordt geserveerd, want een gang die bedoeld is warm te eten verliest haar smaak als het afkoelt. Wanneer een koude gang wordt geserveerd dient men te wachten totdat de gastheer – of dame aangeeft dat er gegeten mag worden. Of men kan beginnen als de eregast begint met dineren.

Wat met handen is te eten

- Bacon is met handen te eten, maar als er vet aan zit met het mes en vork. Indien het krokant is kan het met een vork in kleine stukjes worden geprikt en vervolgens met de hand gegeten worden.
- Etenswaren die bestemd zijn om met de hand gegeten te worden, zoals spareribs, maiskolven, kippevleugels, kippepootjes, kreeft, oesters, sandwiches, olijven, selderij, fruit, en koekjes.
- Brood kan met de hande worden gegeten, zo nodig eerst in kleine stukken breken en dan eventueel in olie en zout dippen of met boter besmeren.
- Hapjes worden vanaf de schaal eerst op het bord gelegd alvorens met de hand op te eten.

Gebruik van type wijnglazen


Elke soort wijn kent in principe haar eigen type glas om de specifieke smaak te accentueren.
Rode wijn wordt geserveerd in een bol hoog wijnglas. Witte wijn wordt geserveerd in een bol hoog wijnglas, maar kleiner dan het rode wijnglas. Champagne wordt geserveerd in een hoog smal glas. Het wijnglas voor Pinor Noir is tevens iets ranker dan het rode wijnglas. Een wijnglas heeft normaliter een voet en pootje. Het drinken uit grote glazen geeft een luxe gevoel. Kijk echter uit dat de glazen niet te groot zijn, dat zou het drinken bemoeilijken.

Hanteren van bestek


Met rechts wordt het volgende bestek gehanteerd: soeplepel, theelepel, gebaksvorkje, kreeftenhaak, oestervork, de sorbetlepel en alle messen inclusief boter- vis-, en kaasmes.
Met links wordt het volgende bestek gehanteerd: vork en slakkentang

Oneetbare dingen uit je mond verwijderen


- Voor kippebotten gebruikt men de vork om het terug op het bord te leggen.
- Pitten laat men eerst in de hand vallen en vervolgens op het bord gelegd.
- Graten worden met de handen uit de mond verwijderd (bij voorkeur achter een servet) en op de rand van het bord of apart gratenbordje gelegd.
- Grotere stukken vlees of taai voedsel dat niet smaakt of niet weg te kauwen is worden in een servet uitgespuugd en uit het zicht op tafel gelegd.

Het eten van kreeft


- Voor het eten van kreeft is het als enige gang wel de bedoeling een servet voor te binden.
- Pak de staart in de rechterhand en de romp in de linkerhand.
- Haal het vlees eruit door de onderkant van de staart open te snijden.
- Poten worden met de hand of kreeftentang gebroken, waarna het vlees eruit kan worden gezogen.

Niet doen aan tafel


-     Tanden stoken aan tafel, ook niet achter je hand of servet.
-      Op tafel trommelen met je vingers of bestek.
-      Je servet ongebruikt laten.
-      Gebruikt bestek op tafel neerleggen. Dit dient op de rand van het bord te worden gelegd.
-      Mobiele telefoon gebruiken of anderszins alleen maar aandacht schenken aan mensen die niet aan tafel zitten.
-      Op de belangrijkste plaatsen gaan zitten, zoals het hoofd van de tafel of naast de gastheer.
-      Teveel over de tafel buigen om iets te pakken, beter is om even te vragen aan je naaste tafelgenoot.
-      Benen helemaal uitstrekken onder tafel, waardoor de persoon tegenover geen ruimte meer heeft.
-      Zeggen dat je ‘bomvol’ zit. Het is netter om bedanken en te zeggen dat je heerlijk hebt gegeten.
-      Het aperitief met één slok leegdrinken.
-     Met de kaarsen spelen.
-      Met vingers in het glas zitten.
-     Overdreven hard praten of lachen.
-      Met het bestek wijzen.
-      Zelf de borden gaan stapelen.
-      Uitgebreid gapen of uitstrekken. 
 

Wilt u verder zoeken? Zie de volgende links:

Kaarsen & Servetten Webshop Het gehele Bolsius en Gouda kaarsen en PAW Servetten assortiment VanKaarstotServet
Bolsius Aromatic Geurkaarsen Webshop met de natuurlijke, echte geurkaarsen van Bolsius.
Fair Trade kaarsen Overzicht van fair trade producten en uitgangspunten.

Servetten Vouwen35 Servetten VouwtipsTafel dekkenTafeletiquetteTafelmanierenCollage ServettenTip ons & Links